Destinacija

Priča o dinosaurima, leptirima, prirodi i žutom kamenju

Arrow
Calendar
Calendar

Otkrijte skrivene prirodne ljepote

Bale & Istra

Srednjovjekovni gradić Bale – Valle, smješten na 140 metara nadmorske visine, nalazi se na pola puta između Rovinja i Pule. Izgrađen oko srednjovjekovnog kaštela plemićke obitelji Soardo – Bembo iz 15. stoljeća, ovaj gradić ističe se uskim kamenitim uličicama i kamenim kućama, vrhunskim prirodnim bogatstvima, netaknutom prirodom, morskim plavetnilom te bogatim kulturnim i arhitektonskim nasljeđem.

Njegovu priču ne pričaju samo kulturno – povijesni spomenici već i samo zajedništvo njegovih stanovnika, gostoprimstvo koje pružaju svakom gostu i pozitivno ozračje koje naprosto treba doživjeti.

Na samo 6 km udaljenosti nalazi se devet kilometara duga obala u sklopu autokampova San Polo i Colone koja će vas oduševiti svojom bujnom mediteranskom vegetacijom, kristalno čistim morem i predivnim zalascima sunca. Ponesite sa sobom mirise i okuse tradicionalnih proizvoda – maslinovog ulja, vina i sira te se prisjetite ovog malenog gradića u svako doba godine – do sljedećeg posjeta.

Kaštel Bembo

Isprva je pripadao obitelji Soardo, da bi 1618. godine, udajom Veronice Soardo za Alvisea Bemba, palača prešla u vlasništvo obitelji Bembo. Tijekom obnove u podrumima su pronađeni predmeti iz brončanog doba. Palača je podignuta tako što su iskorištene gradske zidine i dvije kule. Iznad vrata nalazi se mletački lav iz 1445. godine, grb obitelji Bembo i sunčani sat. Fasada u gotičko-renesansnom stilu, s centralnim balkonom u četvrtastom obliku, potpuno je sačuvana za razne kulturne i umjetničke aktivnosti. Gradska loža, gradski fontico (magazin za žito) i Sudska palača, koji datiraju iz srednjeg vijeka, danas predstavljaju bisere nasljeđa kojima se možete diviti i posjetiti.

Župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti

Trobrodna velika crkva izgrađena u tri faze: prva faza datira iz kasnog Srednjeg vijeka, to jest iz  8. stoljeća. U renesansi je proširena te je 1588. godine pretvorena u trobrodnu crkvu, ali je u potpunosti srušena 1871. godine, kada je započela gradnja nove crkve. Izgrađena od bijelog kamena, ova župna crkva pravi je rekorder jer je na istom mjestu već peta u nizu. U svojoj unutrašnjosti čuva dragocjenu baštinu: kameni sarkofag iz 8. stoljeća, drveno raspelo iz 13. stoljeća, reljefni poliptih iz 15. stoljeća, drveni kip Gospe od Mon Perina iz 15. stoljeća, vrijedne slike iz 17. i 18. stoljeća, crkveno i liturgijsko ruho te ostale svete predmete iz razdoblja od 15. do 19. stoljeća.  Mnogi vjeruju da kip Gospe od Mon Perina ima čudotvornu moć. Uz crkvu nalazi se i zvonik visok 36 metara, obnovljen 1856. godine.

Lapidarij – Kripta

U vrijeme dok se gradila današnja župna crkva Blažene Djevice Marije, ostaci starijih crkvi koje su postojale na tom prostoru pažljivo su pohranjivani u kriptu gdje se danas nalazi Lapidarij. U tom prostoru danas se čuvaju skulpture, brojni fragmenti dekorativnih elemenata i kamenih ukrasa koji pripadaju razdoblju od antike do kasnog Srednjeg vijeka. U kripti se možete diviti i kamenom sarkofagu koji potječe iz 1595. godine u kojem su pohranjeni ostaci Blaženog Julijana, zaštitnika Bala.

Sportska dvorana "Bale"

Sportska dvorana "Bale", projekt zagrebačkoga projektnog studija 3LHD, primjer je uklopljenosti suvremene arhitekture u tradicionalno okružje. Motiv suhozida reinterpretiran je u novoj tehnologiji prerađenih elemenata pročelja. Kao najveći objekt u mjestu uza crkvu, dvorana "Bale" je uza svoju osnovnu funkciju školske sportske dvorane postala mjestom javnih gradskih događanja, ali i mjestom u kojem se Baljani i njihovi gosti mogu opustiti u sauni i wellness centru. Među ostalim kulturno-povijesnim spomenicima, upravo je ova dvorana postala jednim od razloga zbog kojeg gosti posjećuju ovaj grad. Na prvom Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. godine dvorana "Bale" osvojila je prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata. Konkurenti za ovu prestižnu nagradu bile su joj građevine poput arene Wembleyja u Londonu, olimpijskog bazena Watercubea i Teniskog centra u Pekingu.

Paleontološka izložba

Rebbachisauridae i Titanosauriformes, sauropodi, ili popularno dinosauri,  živjeli su na Zemlji prije 200 milijuna godina. U izložbenom djelu Multimedijalnog centra „Ulika“, u Muzeju dinosaura nalaze se kosti ovih ogromnih životinja koje imaju između 100 i 200 milijuna godina. Pronađene su, odnosno uzete sa morskog dna iz zaljeva Colone 1992. godine, potom očišćene i propisno pripremljene u Paleontološkom muzeju u Monfalconeu.  Koliko je nama poznato, naše nalazište je jedino gdje se ostaci dinosaura čuvaju okamenjeni u moru, činjenica koja je uvrstila Bale na Svjetski popis paleontoloških nalazišta. Zaustavite se nakratko i dotaknite otiske dinosaura, divite se ostacima ovih strahovitih bića koji su jednom dominirali našim planetom.

Ornitološka izložba

Kroz nekoliko desetljeća gospodin Pietro Sassaro je promatrao, proučavao, registrirao i otkrio brojne autohtone vrste ptica na teritoriju Bala, Rovinja, Paluda i okolnih područja, te ih potom znanstveno klasificirao a mnoge i balzamirao. Tako je nastala jedinstvena ornitološka zbirka, sada izložena u Multimedijalnom centru „Ulika“. Sassaro je donirao svoju ornitološku zbirku lokalnom Lovačkom društvu koji ju je uvijek brižno čuvao. Ornitološka zbirka iz Bala, visoke vrijednosti, jedina je na širem području i potrudili smo se da ju obogatimo opisima svakog primjerka i zvučnom reprodukcijom  njihovog pjeva. Dođite i pogledajte izložbu u našoj Galeriji te poslušajte pjev ptica dok ih u miru promatrate.

Ostale crkve u Balama

Crkva Svetog Duha
U staroj jezgri Bala nadomak župne crkve nalazi se nevelika crkvica Sv. Duha, građena u 15. stoljeću. Unutrašnjost crkve, izgrađene od pravilnih kamenih blokova s kamenim pokrovom - škrilama, krase freske Alberta iz Konstanze. Uz uobičajene scene kristološkoga ciklusa na svetišnom zidu, majstor Albert  slika i scenu Prijestolja milosti sa svecima.

Crkva Sv.Antuna Opata
Posljednji puta ova crkvica iz 15. stoljeća obnovljena je u prošlome stoljeću kada su se izgubila njena kasnogotička obilježja. No, u ovoj crkvi na baljanskom groblju, čuva se rezbareni drveni oltar iz 16. stoljeća, a na sjevernom je zidu sačuvano nekoliko glagoljskih grafita iz 15. i 16. stoljeća. Glavni oltar napravljen od kamena i drva ima i kip Sv. Antuna opata ili Sv. Antuna pustinjaka zaštitnika uzgoja stoke, kojeg se smatra ocem redovništva.  Crkva ima tlocrt u obliku latinskog križa i kamena vanjska pročelja.

Crkva Sv.Ilije ili Bezgrešnog Začeća
Na periferiji Bala, na zapadnom rubu naselja smjestila se predromanička crkva u narodu poznata pod nazivom della Concetta. U pročelje te crkve sagrađene sredinom 11. stoljeća ugrađen je zvonik visok 12 metara. Crkvica pravokutnog tlocrta, u potpunosti izgrađena od bijelog kamena, obnovljena je u prošlom stoljeću.

Ostanimo povezani