Destinacija

Priča o dinosaurima, leptirima, prirodi i žutom kamenju

Arrow
Calendar
Calendar

Otkrijte skrivene prirodne ljepote

Bale & Istra

Istra je najveći hrvatski poluotok i najzapadnija županija Republike Hrvatske; jedinstven i osobit , oko kojeg se Jadransko more duboko usjeklo u kopno, oplakujući njegovu razvedenu obalu dugu 445 km,  s tisuću laguna i otočića i zaokružen sa sjeveroistoka planinskim vijencem Ćićarije i Učke s najvišom točkom na 1401 m nadmorske visine.

Tragovi ljudskog življenja u Istri sežu u prapovijest. Prvi poznati stanovnici Istre bili su Histri, po kojima je Istra dobila ime. Brojni narodi i kulture od Rimljana do danas ostavljali su svjedočanstva svojih kultura u graditeljstvu, zidnom slikarstvu i bogatoj crkvenoj arhitekturi. Iz svih razdoblja sačuvani su vrijedni spomenici crkvenog i svjetovnog graditeljstva.

Istra se prostire na 2820 četvornih kilometara, s nizom raznolikosti, od svoje unutrašnjosti s predivnim gradićima, kao izniklim na vrhovima bregova, plodnih polja, stjenovitih planina, okruženih bogatom mediteranskom vegetacijom, vinogradima i maslinicima pa sve do prekrasnih plaža koje zapljuskuje kristalno modro more. Otkrijte čari obalnih gradova, poslušajte pokoju ribarsku priču i okusite tradiciju uz pokoju srdelicu i čašu domaće malvazije.

Pula

Colonia Pietas Iulia Pola, ime dato joj od starih Rimljana, piše svoju povijest već 3 000 godina. Grad sagrađen na kraju predivnog zaljeva i sedam brežuljaka otkriva mnoge lijepe i zanimljive priče. Danas grad živi u mnogim bojama i zvukovima, savršeno ispreplećući šaroliku uzbudljivu prošlost s modernim vremenima njenih današnjih stanovnika i posjetilaca.

Rovinj

Zbog bogate povijesti i osebujne lokacije Rovinj je danas jedan od najatraktivnijih i najljepših gradova na Mediteranu. Grad zrači jedinstvenom ljepotom koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Njegove kamenom popločane ulice, renesansni bedemi, prekrasne crkve, galerije na otvorenom, brojni restorani , pogled na beskrajno plavetnilo ukrašeno s 22 otoka predstavljaju ono što Rovinj čini nezaobilaznim biserom Mediterana.

Poreč

Poreč, nekadašnja rimska kolonija, izvanredan je primjer grada razvijenog u romaničkoj arhitekturi, a njegov ortogonalni urbanistički sustav ulica potpuno je sačuvan sve do danas! Za vladavine bizantskog cara Justinijana, Poreč je dostigao svoj najveći sjaj, u što će vas uvjeriti Eufrazijeva bazilika, spomenik kulture uvršten u popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Nacionalni park Brijuni

Brijunsko otočje jedini je nacionalni park u Istri, a sa svojih 14 otoka koji zaposjedaju 736 hektara površine, predstavlja jedinstvenu igru prirode koja objedinjuje prelijepe životinjske vrste te raritetnu i bogatu floru na jednom mjestu. Slovi za jedno od najljepših arhipelaga na Mediteranu.

Motovun

Motovun je grad-spomenik, drevni istarski akropolski gradić smješten na vrhu 277 metara visokog brijega, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka, iz 12. i 13. stoljeća. Do vrha motovunskog brijega, vodi najduže istarsko stepenište, s 1052 stepenice. Uokolo Motovuna prostiru se vinogradi u kojima uspijevaju čuvena istarska vina, teran i malvazija, dok je Motovunska šuma, što se prostire kilometrima dolinom Mirne, stanište čuvenih podzemnih gljiva tartufa, koji se u ovom kraju vade uz pomoć posebno uvježbanih pasa.

Hum

Hum, najmanji gradić na svijetu, dom ljekovite rakije biske, i danas ponosno stoji na brežuljku iznad izvorišta rijeke Mirne. Dug stotinjak, a širok tek tridesetak metara, sa svojim vječnim kaštelom, sabijenim uličicama i tihim crkvicama, zidinama, kamenim glagoljaškim graftima starim 600 godina i danas živi starim običajem biranja župana na kamenom stolu. Predstavlja portal u neko drugo, drevno vrijeme ponosnih ljudi i njihova burna života.

Ostanimo povezani