Destinacija

Priča o dinosaurima, leptirima, prirodi i žutom kamenju

Arrow
Calendar
Calendar

Otkrijte skrivene prirodne ljepote

Bale & Istra

Ljepotu mjesta Bale dočaravaju njegova povijest, pejzaži, obala, trijumf prirode i njenih plodova, dočaravaju je osobe i ljubav koju dijele prema svojoj zemlji.
Povijest Bala čine fosilni ostatci dinosaura, čija se starost procjenjuje na 130 milijuna godina, i žuto kamenje, svjedok stare Venecije.

Ljepota obale živi u kristalno bistrom moru i tipičnim mirisima mediteranske vegetacije. Netaknutu prirodu slavi 390 vrsta leptira koje je teško pronaći na drugim dijelovima planeta.

U iščekivanju realizacije grada hotela, mještani Bala uz pomoć društva Mon Perin nastojat će oživjeti ova prekrasna stara mjesta kako bi mogla ugostiti sve one koji žele dotaknuti veličanstvenu ljepotu ovih prostora i udahnuti njihov duh.

Ulice Bala

Šetati ulicama Bala osluškujući povijest Venecije koja je utisnula svoje tragove u žutom kamenu.

Ovaj topao kamen pripovijeda o povezanosti mjesta koje, iako se neprekidno razvija, još je uvijek dubinski povezano sa svojom kulturnom baštinom.

Žuti kamen iz Bala, koji se koristio za izgradnju povijesnog središta i glavnih arhitektonskih obilježja, isti je kamen koji se u 18. stoljeću koristio za izgradnju najvažnijih venecijanskih palača i crkvi.

Obitelj Bembo, koja je upravljala mjestom Bale tijekom vladavine Mletačke Republike (18. stoljeće), mnoga je desetljeća koristila naše mjesto kao ljetnikovac i glavni centar za vađenje sirovina koje su se upotrebljavale za izradu građevina.

Tragovi ove plemenite obitelji zamjetni su u središtu Bala gdje se nalazi kaštel Soardo-Bembo, središte mjesta i njegov umjetnički ponos.

Svjedoci prisutnosti Mletačke Republike u Balama su lavovi svetog Marka, utisnuti u žuti kamen iz Bala i još uvijek vidljivi diljem mjesta. To je važno svjedočanstvo koje naša zajednica brižno čuva.

Projekt grada hotela udahnut će novi život toj umjetničkoj i urbanističkoj baštini jer će povijesna jezgra postati mjesto dočeka za sve posjetitelje.

More i priroda

Obala Općine Bale dio je Istre koji još uvijek pripada prirodi, a ne čovjeku.

Bez hotela i građevina, Bale još uvijek dočaravaju staru povezanost mora i zemlje. Zahvaljujući naporima društva Mon Perin, obala se održava u svom netaknutom stanju i 9 km vrluda kristalno bistrim vodama uz tipične mirise mediteranske vegetacije.

Šetati ovim prostorima znači svjedočiti pitoresknoj panorami, s pogledom na park prirode brijunskog arhipelaga koji u suton pršti blještavilom svjetlosti i boja spektakularnih zalazaka sunca o kojima je u svojim memoarima pisao čak i Casanova. Iskusi dašak naše obale

Leptiri

Leptir je simbol Općine Bale koja se zato naziva općinom leptira.

Netaknuta priroda ovog područja omogućuje preživljavanje 390 vrsta leptira koje se teško mogu uočiti na drugim dijelovima planeta.

Mnoge od ovih vrsta žive na cvjetnim livadama i nude bajkovit prizor svima koji žele snimiti njihov let ili jednostavno uživati u raskoši boja koje nude ova veličanstvena stvorenja.

Njihovoj ljepoti i ljepoti povijesnih svjedočanstava povezanih s našim krajem možete se diviti odlučite li se na vožnju biciklom našim biciklističkim stazama ili na ugodne šetnje u dodiru s miomirisnom prirodom duž naših pješačkih staza.

Dinosauri

Godine 1992. nevjerojatno otkriće u podmorju uvala lokaliteta Colona potvrdilo je neizmjerno povijesno i kulturno bogatstvo područja Bala.

Fosilizirane kosti razotkrile su dokaze o prvim stanovnicima našeg područja: dinosaurima. Istarska obala bogata je dokazima o postojanju ovih stvorenja koja su živjela prije više od 130 milijuna godina. Tragovi dinosaura pronađeni su na barem 17 različitih lokacija, no Bale su jedini svjetski primjer pronalaska fosila na morskome dnu.

Najvažniji nalaz jedini je znani ostatak kostura vrste Histriasaurus boscarollii, poznate u čitavom svijetu jer je to najstarija vrsta koja pripada rodu Rebbachisauridae. U našoj Uliki, multimedijalnom centru smještenom u srcu Bala, možete se diviti fosilnim ostacima ovih nevjerojatnih stvorenja iz prošlosti i saznati više o tome kako je Istra izgledala prije više milijuna godina.

Ulje

Okusi i mirisi područja i tradicije Bala objedinjeni su u različitim vrstama autohtone proizvodnje maslinovog ulja, simbola održive poljoprivrede i zdrave prehrane.

Ulje iz Bala proizvodi se iz autohtone sorte maslina „buža”, čija upotreba datira iz starorimskog doba kada se, legenda kaže, 7 km udaljenosti od gradića do mora moglo prijeći prelazeći sa stabla na stablo, ne dotičući tlo.

Ljubav mještana Bala prema svome kraju ponukala ih je da ljepotu svoga kraja podijele s drugima. Ubrzo će biti moguće šetati maslinicima u kojima rastu stoljetna stabla maslina i okušati se u berbi tog plemenitog ploda.

Stancije

Najsjajniji primjer ruralnog bogatstva područja Bala građevine su seoskih imanja, stancije. Ta starinska imanja bila su i ostala srce poljoprivredne proizvodnje u području Bala; kolijevka su našeg ulja, a pogotovo našeg vina.

Na čitavom području Općine Bale nalaze se mnogi vinogradi u kojima se uglavnom uzgajaju sorte malvazija i teran, a dijelovi su zasađeni i sortama Cabernet, Muškat i Merlot. Istarsko vino punog je, aromatičnog i skladnog okusa, kao i zemlja iz koje potječe. Izvrsna vina savršeno se sljubljuju s lokalnim sirevima i s izvrsnom tradicionalnom istarskom kuhinjom.

Obitelji iz Bala koje su živjele na stancijama bile su gotovo u potpunosti samodostatne i predstavljaju veliko povijesno, kulturno i razvojno bogatstvo našeg kraja.

Ostanimo povezani