Paleo Park

Očekujemo Vas sa velikim zadovoljstvom!

Arrow
Calendar
Calendar

Očekujemo Vas sa velikim zadovoljstvom!

Paleo Park

Paleo Park je kombinacija tematskog zabavnog vodenog parka i edukativno istraživačkog poligona s ciljem približavanja i popularizacije ovog arheološkog nalazišta u Baljanskom priobalju. Posebnu pozornost usmjerit ćemo na edukaciju mlađih naraštaja uspostavljanjem suradnje s vrtićima te osnovnim i srednjim školama kako bismo ih kroz šetnju tematskim parkom upoznali s jedinstvenim nalazištem. Park Paleo je zatvoren!

PALEO PARK - Cjenik

Otvorenje 24.04.2020

Što je Paleo Park?

Paleo Park nastao je idejom izgradnje paleontološkog parka prvenstveno radi edukativnog-istraživačkog, ali i zabavno-rekreacijskog karaktera.

Obzirom na blizinu paleontološkog nalazišta priroda nam je zadala tematiku parka. Okoliš bazena čini tematski park sa primjercima dinosaura u različitim dimenzijama; edukativna šetnjica na kojoj je prezentirana povijest dinosaura.

Kompleks Paleo Parka nalazi se u kampu Mon Perin između priobalja San Polo - Colona - Paravia. Kompleks se prostire na površinu zemljišta od 16.199 m2 uklapajući se u okoliš i ne narušavajući prirodnu konfiguraciju terena.

Kompleks se sastoji od ulazne recepcije, bazena s vrućom kupelji, zatvorenog ugostiteljskog objekta, natkrivenog vanjskog šanka, sanitarnih čvorova, sunčališta i suvenirnica.

Dinosauri u Balama

1992 g. na obali Bala, u uvali Colona pronađene su kosti dinosaura, uključujući i leđni pršljen Histriasaurusa, svijetu najstarijieg poznatog člana grupe sauropoda (dugovrata, biljojeda) zvane Rebbachisauridae.

Pronađeni su i ostatci dinosaura mesojeda i velikog sauropoda kojeg povezujemo sa Brachiosurus-om.

Zbog ovog velikog pronalaska, na Svjetskom kongresu paleontologa 1995. godine u Pekingu, Bale su uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta.

Baljansko nalazište, koliko je poznato, jedino je nalazište u svijetu koje okamenjene ostatke ovih reptila skriva pod morem. Pretpostavlja se da su fosili dinosaura stari čak 130 milijuna godina

Na bazi fosila pronađenih u ostalim krajevima Istre, vjeruje se da je na ovom području živjelo bar deset vrsta dinosaura.

Bazen u obliku dinosaura

Bazen se sastoji se od tri mala bazena i vruće kupelji.

Vanjski bazen površine 978m2 sastoji se od bazena za odrasle (576m2, dubine 135 cm), bazena za djecu (100m2 , dubine 45cm), te bazena s sjedećim masažama (30m2, dubine 90cm). Uz glavni bazen nalazi se vruća kupelj povšine 20m2 i dubine 90cm.
Pristupni putevi i terase (sunčališta) kaskadno su uklopljeni u teren, ne narušavajući prirodnu konfiguraciju terena.

Također unutar strukture nalaze se:

 • tri bazena
 • vruća kupelj
 • sunčalište
 • dječje igralište
 • dječji pješčanici sa izloženim kostima dinosaura.

Sadržaji Paleo Parka

Unutar kompleksa Paleo Parka, nalaze se prateći sadržaji koji su oblikovani paviljonski i to:

 • ugostiteljski prostor (restoran) s pripadajućom ugostiteljskom terasom;
 • suvenirnica
 • sanitarni čvor za posjetitelje
 • kabine za presvlačenje

Ugostiteljsk objekt svakodnevno nudi sviježe salate, sendviče, tjestenine i pizze.

Radno vrijeme:

 • Beach Bar Paleo Park: 10:00 AM - 09:00 P.M
 • Restaurant Paleo Park: 12:00 AM - 6:00 P.M

Uređenje i zaštita okoliša

Izgradnjom Paleo Parka nije narušena fizionomija krajobraza i nastojala se očuvati autohtona vegetacija.
Okoliš je uređen mediteranskim biljem ukomponiranim u strukturu Paleo Parka i prirodni okoliš.

Površina parka obuhvaća prostor za relaksaciju, sunčalište površine veće od 3.000 m2, zonu dječjeg igrališta kao i dječji pješčanici sa izloženim kostima dinosaura.

Ostanimo povezani